Di Sini Bermula

“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.” (atTaubah, 9:111)

Tanggungjawab yang berat. Tuntutan yang banyak. Jiwa yang kecil akan merasa ia suatu yang mustahil dan tidak realistik. Sudah tiada harapan. Cukuplah hidup sekadar cukup makan, duit, ada rumah, kenderaan, keluarga anak bini sihat cukup keperluan. Tidak rasa di sana ada tanggungjawab yang lebih besar.

Sedangkan bagi mereka yang telah memahami tugasnya yang sebenar sebagai manusia, sebagai seorang muslim, sebagai seorang hamba kepada Allah, tiada pilihan lain baginya selain menyerahkan segalanya untuk agamanya, jasadnya yang satu itu, waktnya yang 24 jam itu, hartanya setiap sennya, tenaganya dan apa jua yang dapat disumbangkan, maka segalanya adalah demi Tuhannya. Perniagaan yang hanya tampak untungnya apabila berpindah alam. Hanya jiwa yang besar yang tidak dibutakan dengan kekayaan dunia yang murah mampu melakukannya. Jadilah dia tentera Allah dan ansarullah. Dan dia terus kekal begitu sehingga tiba hari ketentuan Allah.

Semoga kita tergolong dalam golongan itu dan terus thabat dengannya.

“Bahawa orang-orang yang berjanji setia kepadamu(Muhammad), sesungguhnya mereka hanya berjanji setia kepada Allah. Tangan Allah di atas tangan-tangan mereka, maka barangsiapa yang melanggar janji, sesungguhnya dia melanggar janji sendiri, dan barangsiapa yang menepati janjinya kepada Allah, maka Dia akan memberinya pahala yang besar” (alFath, 48:10)

Hayyu Sabi3, Kaherah

7.00 pm

6 ZulQa3ada 1433/22 September 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: