Ramadhan & Pre-Internship

“sesungguhnya di Syurga nanti ada satu pintu dinamakan Pintu alRayyan. Orang-orang yang berpuasa akan masuk melalui pintu ini di hari Kiamat.
~Tidak ada seorang pun yang masuk melalui pintu ini kecuali mereka~
dikatakan: ‘Di mana orang-orang yang berpuasa?’ lalu mereka berdiri.
~tidak ada yang akan masuk melalui pintu ini selain mereka~
apabila mereka semua telah masuk, akan ditutup pintu ini
~dan tidak ada seorangpun yang akan masuk melaluinya~”

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

—–

just a short update. its Ramadhan, and we have to ‘work’ HOs (though not as bad as what we heard from Malaysia)
——

alhamdulillah… alhamdulillah…alhamdulillah

setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah kerana telah memakbulkan doa kita supaya disampaikan kepada Ramadhan tahun ini. walaupun hari-hari awal berpuasa di kala musim imtihan, itu bukan alasan untuk tidak mengejar kberkatan yg ada pada bulan ini, lebi-lebih lagi kita ada lagi banyak hari berbaki, walaupun terpaksa ‘bekerja’ setempoh ini. rancangan asal untuk fokus betul2 Ramadhan tahun ni terpaksa diubah sedikit mindset kerana jadual program pre-internship yg wajib kena pergi ni boleh tahan juga dasyatnya. ‘ala kulli hal, pasti ada hikmah di sebalik susunannya. anggaplah ini sebagai satu proses tarbiyyah untuk membentuk jiwa yang lebih besar dan bersedia apabila balik nanti, sebagai hamba, da’i dan doktor.

peperiksaan yang terakhir akhirnya tamat. satu perjuangan 6 tahun di bumi Mesir ini akhirnya telah berkahir (doakan semua lepas peperiksaan haritu). tapi hakikatnya belum tamat sepenuhnya kerana ada program ‘preinternship’, satu program yang diadakan untuk mempersiapkan pelajar-pelajar menghadapi zaman HO apabila pulang ke Malaysia kelak. program yg bakal berlangsung selama 3 minggu ni bakal menyajikan kepada pelajar lebih kepada ilmu praktikal berbanding teori. tiada lecture, ILA mahupun TBL, masa akan diluangkan sepenuhnya di wad atau bagi kami di cardiology unit, di echo lab dan CCU. semoga Allah mudahkan semua

———–

apapun, Ramadhan sudah melepasi 1/3 dari tempohnya yang singkat. ada baiknya kita muhasabah (sebaiknya dilakukan setiap hari!) apa pencapaian kita dan kegagalan kita setempoh ini supaya kita boleh lebih kuat dan lebih menghayati Ramdhan yang berbaki ini.

antara kesilapan yg dilakukan ramai pelajar di mesir ni ialah rasa ingin berehat setelah berhempas pulas di medan peperiksaan, maka sekarang ditambah dengan cuti musim panas yang panas, telah bermalas-malas sepanjang Ramadhan ini. sedarlah! sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud:

 “Telah datang malaikat Jibril dan ia berkata: ‘Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan tidak diampuni dosanya oleh Allah dan katakanlah amin!’, maka aku berkata: ‘Amin’. (HR alBukhori).

rugi yang sangat besar jika bulan yang dinanti-nanti ini, yg penuh barakah ini, banyak kelebihannya, yang telah kita disampaikan oleh Allah kepadanya akhirnya untuk kita ditimpa kecelakaan kerana kelekaan kita. na’uzubillahiminzalik.

kita sepatutnya merasakan satu pengkhianatan kepada bulan Ramadhan jika kita mampu bersungguh-sungguh untuk melepasi peperiksaan tetapi untuk mengejar kelebihan bulan Ramadhan kita telah tumpas

saudara-saudaraku yang disayangi kerana Allah sekalian, ambillah peluang ini sebaiknya. bersabarlah di beberapa hari yang tinggal ini dari godaan nafsu. pastikan ada beza kita di bulan Ramadhan berbanding bulan-bulan lain. dan biar ada beza kita sebelum Ramadhan dan selepas Ramadhan. belum tentu lagi kita akan sampai kepada Ramadhn seterusnya. belum terlambat untuk set target kita, dan bersungguh-sungguh untuk Ramadhan kali ini.

semoga Allah menerima amalan kita, dan semoga keluar kita dari madrasah Ramadhan kali ini terampun dosa, layak untuk pintu syurga arRayan dan semakin tambah bertaqwa.

“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa” (alBaqarah, 2:183)

wallahua’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: