a Tribute to my Family

all the members (2008)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

[66:6] Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.

don’t have much to say. just the things that have been nagging at the back of my mind lately. harapnya lepas dpt call rumah nnti, blh focus balik. alhamdulillah slowly recovering lepas dpt call diorg, a small unplanned reunion via webcam kat umah tok che.

mula2 plan nk wat satu video je, last2, lps dpt berita Tok Abah meninggal,  buat 2. tak susah pon, just pilih gambar and lagu,pastu click ‘make an automovie’. edit2 skit, save dlm komputer, pastu upload.anyway ni buat masa dah takleh concentrate study. buat cincai2 je. pakai windows movie maker je.

Video 1: Keluarga Bahagia by Nowseeheart

dh blh dah embed, tp just in case, the link: Video 1: Keluarga Bahagia by Nowseeheart

video 2: Permata Ayah Bonda by Firdaus

yg ni still tak blh, xtau sbb apa. link : video 2: Permata Ayah Bonda by Firdaus

p/s: gambar2 diambil dari apa yg currently ada dlm laptop muhd, plus a few from the web. so tak byk sgt dan byk gambar family abe nan. too much work nk cari gambar byk2 from the web. so this is the best i could come up. hope you all enjoy this.

more exams coming, do pray for us all

~sekadar melepas rindu

raya with tok abah at alor lintang

tok abah passed away today. quite a shock actually. still dunno whats the cause. the cause of death is believed to be acute myocardial infarction. died on the way to the hospital. semoga tok abah tergolong di kalangan mereka yg diredhaiNya.

pengajaran utk kita yg masih hidup: tak kekal kita hidup di dunia ni. ajal blh datang bila2, tak kira tempat, tak kira keadaan kesihatan, tak kira umur…

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ فَإِذَا جَاء أَجَلُهُمْ لاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ

[7:34] Tiap-tiap umat mempunyai waktu ajalnya, maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak dapat (pula) memajukannya.

telah bersediakah kita?….

tiba2 rasa kematian itu sesuatu yg hampir…

~*~

p/s:sorry kalau post ni menyebabkan ada yg jd homesick. tp harapnya, ia menjadi satu lagi sumber kekuatan utk kita lebih semangat utk study .insyaAllah

pp/s: i didn’t realize it until kak sa told me just now, i got the name wrong all along. it was tok ABAH. my mind was on papa all along since i got the news, and i just realized my mind is still not clear as i thought. so i got things mixed up pretty bad and am really sorry about that. do forgive me

1 Response so far »

  1. 1

    thuaibah said,

    Inna lillahi wa inna ilaihi ra ji’un…moga rohnya tergolong dalam orang2 yang soleh..

    All the best for imtihan..


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: